Maria Graça Dias

Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge

Maria da Graça Dias is Coordinator of the Observation and Surveillance Unit at the Food and Nutrition Department of the National Institute of Health Doutor Ricardo Jorge, IP, INSA, in Portugal.

She dedicated over than 25 years to food science in several techno-scientific aspects and she was/is involved in research concerning technology, food analysis, nutrition and health. Her experience in food includes sampling, analytical methods development for determination of vitamins and bioactive compounds, measurement results uncertainty estimation, data quality, food indexing, production and management of food composition data, total diet studies, exposure and risk assessment. She is coordinator of the work on the Portuguese Food Composition Database.

She holds a MSc degree in Chemical Engineer and has got a PhD degree in Analytical Chemistry, has participated in National and International projects related to food data (EuroFIR, TDSEXPOSURE, Ibercarot, Eurocaroten, Data transmission to EFSA, Pt.on.data, PortFIR) and has published several articles in peer-reviewed journals.

 


-----------------------------------------------------------------------------

 



Maria da Graça Dias é Coordenadora da Unidade de Observação e Vigilância do Departamento de Alimentação e Nutrição do Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, IP, INSA, em Portugal.

Dedicou mais de 25 anos à área alimentar em vários aspetos técnico-científicos e esteve/está envolvida nas vertentes da tecnologia, análise de alimentos, nutrição e saúde. A sua experiência inclui planos de amostragem, desenvolvimento de métodos analíticos para determinação de vitaminas e compostos bioativos, estimativa de incerteza de resultados de medições, qualidade dos dados, indexação de alimentos, produção e gestão de dados da composição de alimentos, estudos de dieta total, avaliação da exposição e do risco. É coordenadora dos trabalhos desenvolvidos no âmbito da Tabela da Composição de Alimentos.

É licenciada em engenharia química e doutorada em química analítica, participou em diferentes projetos nacionais e internacionais relacionados com dados de alimentos (EuroFIR, TDSEXPOSURE, Ibercarot, Eurocaroten, transmissão de dados para EFSA, pt.on.data, PortFIR ) e publicou vários artigos em revistas especializadas.